söndag 11 april 2010

Underbart och stärkande i fjällen

Det är en fånig sång men den är sann - det är en underbar upplevelse att vara i fjällen, nära fjällen och på det. Snön är så vit, tystnaden så tyst och solen ger en märklig brun färg till kinderna. Stora och vida tankar samsas med grundläggande behovs-tankar som när man ska rasta, om jägarsnuset kom med i ryggsäcken, vilket spel ska vi spela ikväll?
Fick låna stuga av familjen Stark; en stuga som var ett under av välorganiserat och välplanerat antal kvadratmeter fjällstuga. Tack för det - vilsamt och ändå är kroppen trött och avslappnad. De portföljer jag tog med kom hem igen - oöppnade. Man vet ju aldrig - det kan bli snöstorm eller fotstukning och då vore det synd att bara sitta och rulla tummarna. Kanske fungerar det som försäkring mot bådadera.
I Ottsjö -denna lilla Jämtlandsby träffade vi många inflyttade som levde av rätt osannolika saker ( skogsinventering, snöskosafari, keramik och hundspann) men som hade det gemensamt att de brutit upp från ett hektiskt arbetsliv och startat om här i tystnaden. De hade gjort en omräkning - tid och lugn och ro i överflöd och pengar och semesterkassa i ständigt underskott - men livskvalitet och kreativitet verkar det inte vara brist på i X och Z län. Imponerande var ordet.
En berättelse som kan lära oss att se på vår hembygd: Ett holländskt par hade tillbringat sin smekmånadssemester i Ottsjö. När de tillfrågades varför sa de att de valt mellan Tanzania och Ottsjö när de bläddrat i reserkatalogerna!!! Vi som bara tror att varma länder har attraktionskraft!
Det betyder att Gårdtjärn kan vara/ bli attraktivt som övernattningsställe " idyllliskt stuga vid Sättnaån, betande kor och gäddfiske i sjön erbjuds!" Just nu jobbar Kodur på konceptet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar